Vid årsskiftet kan gratis kontantuttag vara historia – kontanter kan försvinna


Framtiden för kontanter är osäker. De ansvariga för infrastrukturen, bankerna, har framfört sin önskan att staten istället ska ta över ansvaret.

Om inte ansvaret omfördelas och istället läggs på staten kan detta i sin tur innebära att bankerna tvingas avgiftslägga alla uttag. Detta betyder att fria bankuttag kan vara historia, redan till detta årsskifte, enligt SvD

Nina Wenning, VD för bankomaterna, önskar att ansvaret för Sveriges uttagsbankomater ska flyttas över till svenska staten.

-”Bankomat har över 1700 kontantautomater som inte utnyttjas på det sätt vi skulle önska. Frågan är hur vi ska agera när det inte finns någon kommersiell bärighet i verksamheten”, – säger Nina Wenning

Varje uttag kommer avgiftsbeläggas

Intresset från regeringens sida, vad gäller det omfördelade ansvaret, har lyst med sin frånvaro. Om ansvaret fortsättningsvis kommer att ligga på bankomat, kommer en uttagsavgift införas på varje uttag, och fria uttag blir då en del av det förflutna, menar Nina Wenning.

-”Vi har flaggat för att vi tror att det är det som blir konsekvensen. Det finns ett samhällsintresse för att ha denna infrastrukturen kvar, men den kostar pengar. Har vi kostnader måste vi också kunna ta ut en avgift, och sedan får kunden själv välja om man vill betala med kort, kontanter eller Swish, säger Wenning till Svenska Dagbladet.

Bildresultat för bankomat

Dela vidare och lämna gärna din åsikt i kommentarsfältet!