Två vakter tvingade av den gravida kvinnan – Saknade ett giltigt färdbevis

Två vakter blir avstängda efter ingripandet mot en gravid kvinna i Stockholms tunnelbana, enligt trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M).


Kvinnan tvingades av tunnelbanetåget av två stycken ordningsvakter under torsdagskvällen – enligt SL var dessutom kvinnan gravid och saknade ett giltigt färdbevis. Två förundersökningar har nu inletts dels mot kvinnan men också mot de två vakterna. Det har också upprättats en internutredning av händelsen av SL.

Vakterna plockade av kvinnan från tunnelbanetåget vid station Hötorget och på grund av hur ingripandet gick till var hon tvungen att åka till sjukhus efteråt, enligt Polisen och SL.

Bildresultat för tunnelbana hötorget

Det ska enligt SL:s presskontakt Henrik Palmér ha gjorts en biljettkontroll på tunnelbanan och det gjorde tillsammans med ordningsvakter. Henrik Palmér berättar att kvinnan avvisades på grund av att hon inte hade ett giltigt färdbevis och blev avvisad av tågvagnen efter att ha blivit tilldelad en tilläggsavgift/böter. Han berättar också att det var efter att kvinnan gjort “kraftig motstånd” samt vägrat betala tilläggsavgiften som avvisningen skedde.

– De försöker då att föra henne av tåget. Då uppstår det här tumultet. Enligt uppgifter faller hon, och det blir stökigt, säger Henrik Palmér till Expressen.

SL: ”Någonting har ju inte blivit rätt”

Har ordningsvakternas bruk av tvång varit rimligt i detta fall?

– Jag utgår från att ordningsvakterna hanterar människor från dåvarande situation.

Men, säger han:

– Någonting har ju inte blivit rätt.

Till SVT berättar Henrik Palmér:

– Jag har förstått det som att det finns många mobilfilmer upplagda på det här som antyder att ordningsvakterna gått för hårt fram. Tyvärr är det i de här situationerna svårt att göra rimliga bedömningar. Det blir pressat. Uppenbarligen har det inte blivit rätt hela vägen här, säger han.

Relaterad bild
Bildkälla Sveriges Radio

Se de starka bilderna i videoklippet nedan:

Vad handlar detta EGENTLIGEN om?

Lovette Jallow som är författare och aktivist samt föreläser om antirasism har pratat med kvinnan. Hon har även samlat in olika vittnesmål från händelsen och publicerat videoklipp runt om på sociala medier.

– En svart kvinna som är höggravid i åtta månader blir buren och utdragen från tunnelbanan. Magen slår i bänken utanför och vakterna använder övervåld. Kvinnan skriker och hennes barn såg på och var högst orolig, säger Lovette till Expressen.

Man kan tydligt se i videoklippet att detta inte går rätt till. Det är fel agerande mot kvinnan och med tanke på att hon både är gravid och hade sitt barn med sig gör det hela mycket värre. Tycker du att vakterna använda övervåld i sitt ingripande? Tycker du att kvinnan inte förtjänade denna typ av ingripande från vakterna? Se till att göra din röst och åsikt hörd genom att dela denna artikel med dina vänner och bekanta.

DETTA ÄR INTE OKEJ!

DELA VIDARE denna artikel och visa att du sätter ned foten för dessa typer av händelser! Visa ditt stöd till kvinnan genom att hjälpa till att sprida detta.