Polisen varnar för bedrägerier på ICA – du kan få betala för andras varor


ICA larmar efter att de upptäckt flera fall av bedrägerier där vissa, framförallt äldre, har blivit lurad att betala för andras varor. Ett av fallen var en äldre man som var nära att få betala väldigt dyrt för veror som tillhörde en okänd kvinna. 

– Det är för jäkligt. Jag är så trött på att det begås brott mot våra äldre. Det är dags att agera. Äldre människor ska inte behöva vara rädda för att luras när de går och handlar, säger Caroline Norlander, säkerhetsansvarig på Ica Brunnshallen till Ystads Allehanda.

Det första larmet kom från ICA Brunnshallen då personalen upptäckte knepet som bedragarna använder för att lura äldre. En av stamkunderna på ICA Brunnshallen är en äldre man som plötsligt lade upp flera dyra varor på bandet i kassan, istället för de sedvanliga lågprisvaror han normalt brukar köpa.

Bild: Pontus Lundahl

Mannen ropade på en kvinna som stod bortanför kassan, som sa att han skulle betala för varorna. Då personalen visste att mannen var dement så var de lite extra vaksamma.

– Kassörskan reagerade. När hon frågade honom om han verkligen ville betala för varorna i korgen svarade han nej, berättar Caroline Norlander som är säkerhetsansvarig på Brunnshallen till Ystads Allehanda.

Följde efter honom i butiken

Caroline Norlander tittade på filmerna från butikens övervakningskameror för att se vad som hänt innan han kom fram till kassan.

– På filmen ser man hur två kvinnor följer efter mannen in i butiken. De plockar varor i en korg som de sedan ställer i mannens vagn. Det är uppenbart att de försökte lura mannen så därför har jag gjort en polisanmälan, säger Caroline till Ystads Allehanda.

Bild: Joakim Braun

Lurade äldre kvinna att betala

Så nära inpå som dagen efter kom samma två kvinnor till butiken och hade valt ut en ny person att lura. Det var en äldre kvinna som blev offer denna gång, men det var inget man uppmärksammade förrän efteråt då det var annan personal som satt i kassan.

– Det är för jäkligt. Jag är så trött på att det begås brott mot våra äldre. Det är dags att agera. Äldre människor ska inte behöva vara rädda för att luras när de går och handlar, säger Caroline till Ystads Allehanda.

Polisen uppmanar nu till att uppmärksamma sina äldre anhöriga och hålla koll på hur mycket de spenderar. Särskilt viktigt är det om de är dementa.

– Håll koll på om den äldre spenderar mer pengar än normalt, säger Birthe Parkhagen, kommunpolis i Simrishamn till Expressen, som också rapporterat om händelsen.

Dela gärna polisens uppmaning vidare så fler blir uppmärksammade om detta!