Polisen varnar: Bluffmail från Skatteverket om deklarationen


Polisen varnar – Mail från skatteverket kan vara bluff, tänk på detta inför deklarationen. Här ser du bedragarnas vidriga knep:

Har du en digital brevlåda på din smartphone så kan du i början av mars redan, få din deklaration.

Men då sätts bedragarnas illfula knep i rullning.

Nu har bluffmail börjat skickas ut och det påstår sig vara ifrån skatteverket – håll koll, menar polisen.

”I mejlen hävdar bedragarna att du är berättigad att få pengar, men för att få tillgång till dessa måste du klicka på en länk. Följer du länken kommer bedragarna kräva att du utlämnar dina koder eller kortuppgifter”, skriver polisen på deras hemsida.

– Vi har sett bluffmejl komma varje år när det är deklarationstider de senaste åren och de är inte alltid så lätta att avslöja. När man får mejl som uppmanar till att klicka på länkar eller direkt lämna ifrån sig kortuppgifter och koder ska man utgå ifrån att det är en bluff, säger Lotta Mauritzson brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter.

”En variant av bluffmejl är att det står att du har fått ett röstmeddelande från skattekontoret. Om du har fått ett mejl eller sms som ser ut att komma från Skatteverket, men som du misstänker är falskt ska du inte klicka på länkar i det, inte öppna bilagor, inte svara på meddelandet. Vår rekommendation är att du raderar mejlet eller meddelandet.”, skriver Skatteverket i ett pressmeddelande.

Via sina e-tjänster måste man fylla i bankuppgifter, men det är när man själv loggar in. Det som står i bluffmailen är att skatteverket frågar efter dessa uppgifter via Mail och/eller sms.

Dela detta för att uppmärksamma och varna andra!