Nya testet: Nu kan du panta dina snusdosor – för miljöns bästa


Av allt skräp som slängs i stadsmiljöer står tobaksrelaterade produkter som fimpar, cigarettpaket, snus och snusdosor för hela 80 procent. Detta meddelar Håll Sverige Rent. För att sänka denna siffra har man nu infört ett test i Oslo. Testet går ut på att man ska införa en pant på snusdosor som innebär att man får en till två kronor per pantad dosa, skriver NRK.

Det vore oerhört gynnsamt ur ett miljöperspektiv att ta tillvara på dosorna och sortera dem mer noggrant då de är gjorda av plast. Idag finns inga uttalade krav specifikt hur man ska eller bör sortera dessa.

Oslo inför ett test som går ut på att man får en till två kronor för att panta sina snusdosor. Något som skulle vara väldigt gynnsamt ur ett miljöperspektiv då dosorna är gjorda av plast.

Aftonbladet har presenterat statistik från Statistiska Centralbyrån som visar att en tiondel, alltså omkring en miljon av oss svenskar snusar.

Det är även väldigt många norrmän som snusar vilket är en av anledningarna att Norge nu infört detta test. Vid centralstationen i Oslo kan man nu få pengar i utbyte mot att panta sin snusdosa.

– Jag tycker att det är bra att de som säljer varor av plast skapar ett värde för plasten som du annars kastar, säger Anja Stokkan på miljöförvaltningen i Oslo, till NRK.

Två kronor per dosa

Hur man finansierar detta är en fråga som dyker upp hos många, och det är det svenska snusföretaget Swedish Match som står för pantbeloppet. De ger en eller två norska kronor (NOK) för varje dosa som pantas – oavsett märke.

– Jag hoppas på att fler smarta lösningar kring hur vi hanterar varor av plast ska komma under 2019, säger Anja Stokkan.

Det nya testet finansieras av det svenska tobaksföretaget Swedish Match som ger en till två norska kronor per pantad dosa
Bildkälla SVT Nyheter

Går till upplockning av plast

Efter du har pantat din dosa kan du göra ett eget val. Du kan välja om dessa pengar ska gå till upplockning av plast antingen i Norge eller utomlands.

Om du registrerar din e-post vid pantningstillfället så får du också möjligheten att spåra städplockningen och få veta vad samt hur många kilo plast man har lyckats röja upp.

Vi tycker detta är ett bra initiativ! – Dela gärna och kommentera din åsikt