Ny studie visar: Alkohol gör dig bättre på att prata andra språk


Även fast vi i Sverige i regel är väldigt duktiga på att prata engelska kan det vara jobbigt att få fram orden. Det har såklart delvis med ovana att göra, man kan också bli osäker och rädd för att råka använda fel ord eller uttala någonting fel.

Betygsättning av språkkunskaper

Men forskare på flera olika universitet har gjort en studie som visar att språkförmågan faktiskt blir bättre efter en mindre mängd alkohol.

four women holding drinks while laughing together during daytime

Det var 50 tyska studenter som studerat holländska som denna studie utfördes på. Hälften av dem, alltså 25 personer fick dricka 50 centiliter starköl och de resterande 25 personerna fick dricka alkoholfri öl. Efter det fick dessa studenter göra inspelningar när de pratade holländska efter allra bästa förmåga. Dessa inspelningar spelades sedan upp för holländare som lyssnade och fick sedan betygsätta samtalen och studenterna.

Måste vara måttliga mängder

Det resultat som sedan visade sig var att de 25 studenter som druckit starkölen hade lättare att prata holländska än de som drack alkoholfri öl.

– Det är viktigt att påpeka att de deltagarna intog en liten dos alkohol, säger doktor Fritz Renner, som var med och ledde studien i Maastricht enligt Aftonbladet.

Med det sagt ville han förmedla att det med andra ord inte går att hälla i sig mängder av öl och tro att man ska bli jättemycket bättre. Men det säger ju en hel del om varför man kan ha lättare att föra ett samtal på engelska efter ett par kalla öl.

Tyckte du också att detta var väldigt intressant och känner igen dig? Dela då gärna den här intressanta artikeln med dina vänner!