Nu har den nya lagen börjat gälla – polisen får bötfälla ”rattsurfare” vid vägkanten

Såhär mycket får du i böter om polisen ser dig använda telefonen när du kör bil…


Många vet redan att det inte är lagligt att surfa eller smsa på mobilen när man kör bil. Den lagen är relativt ny då den bara funnits sedan februari detta år. Men lagen kommer dock förändras, eller snarare blir strängare på så vis att polisen kommer kunna dela ut böter direkt på plats. Vilket innebär att om du blir stoppad av en polis som sett dig använda telefonen när du kör bil får du böter-lappen i handen.

Det är olika bötesbelopp för olika typer av lagbrott och att bryta mot just denna lag kan ge dig en böter på 1500 kronor.

Newsner har hämtat ett citat från SVT där dem säger såhär:

“Då en ny lag måste prövas i domstol innan den träder i kraft har polisen väntat på att bötfällning på plats för rattsurfare ska bli aktuellt. Nu har runt 800 personer blivit fällda för mobilprat eller rattsurfning, vilket förenklar rättsprocessen”

Det är alltså många redan har brutit mot lagen och således fått böta för det.

Då ett så pass väsentligt antal personer har brutit mot den nya lagen om förbud att använda telefonen vid ratten har alla ärenden prövats i domstol, vilket slutligen har lett till att polisen fått rätten att själva dela ut bötern direkt vid vägkanten.

Detta införs och blir mer strikt från och med den 1 Oktober, så för att undvika 1500 kronor i böter bör du inte använda din telefon medan du kör bil. Det är bättre att stanna till på en parkeringsficka eller infart för att prata i telefonen eller skicka sms.

”Ja, jag tycker att det är väldigt bra. Det blir en effektivare process och det blir lättare för polismännen att rapportera det här” säger Stefan Dangardt, polisens presstalesperson till SVT.

Det är inte för att vara elak och jobbig mot bilförare som denna lag har införts och blivit strängare. Det är naturligtvis av säkerhetsskäl då du utsätter både dig själv och andra för fara när du inte fokuserar på vägen och bilkörandet. Så bespara onödiga pengar samt minska risken för olyckor genom att inte bryta mot denna lag.

Dela gärna för att visa andra att du stöttar lagen om förbud att använda telefonen vid ratten!

Se även: 9 lagliga saker som svenska polisen hatar att du gör