Efter att ha läst detta kommer jag aldrig kasta äggskal i soporna igen


Något som alltid är en självklarhet på frukosttallriken när man har en lång och skön helgmorgon är ägg. Antingen som en röra, kok eller stekt – ägg är alltid lika gott och uppskattat.

Men äggskalen däremot, de åker direkt ner i soptunnan där de hör hemma. 

Eller gör dem verkligen det?

En frukostmacka är riktigt fin med lite ägg på - men tänk på att skalen innehåller det nyttigaste

I Sverige kastas det bort otroliga mängder mat varje år och vi skulle kunna vara otroligt mycket bättre på att ta vara på våra rester. Det är något som förhoppningsvis skulle bidra till ett mer hållbart samhälle på fler än ett sätt.

Ett bra exempel på just detta är faktiskt äggskal, som många kastar ner i soporna utan att tänka särskilt mycket på det.

Men det många inte vet eller tänker på är att du faktiskt kan återvinna äggskalen och dessutom göra din hälsa en stor tjänst på samma gång. Äggskalet innehåller ungefär 90 procent rent kalcium, det är en väldigt nödvändig mineral som våra muskler och ben behöver.

Om du lägger kronorna från din lön på att köpa ägg bör du ta vara på hela värdet i dem

Men hur ska man då göra för att på ett bra och smidigt sätt återvinna äggskalen?

Det är inte så komplicerat faktiskt – gör pulver av dem.

Steg 1:

Du har alla tillbehör du behöver hemma i köket så det är bara att sätta igång
Bildkälla TheCrunchyHouseWife

Ta ett durkslag och börja med att först skölja av 10-12 äggskal.Skölj dem noggrant men se till att inte ta bort membranet från äggen, det ska vara kvar.

Steg 2:

Det är enkelt och går väldigt snabbt så det finns inga ursäkter till att inte göra det
Bildkälla TheCrunchyHouseWife

Nu ska du ta fram en kastrull och koka upp vatten, när vattnet kokar lägger du ned äggskalen. Se till att de håller sig under vattenytan. För att eliminera eventuella bakterier ska du koka detta i 10 minuter.

Steg 3:

Investera rent ekonomiskt och i din hälsa genom att återvinna äggskalen
Bildkälla TheCrunchyHouseWife

Nu häller du ut vattnet och tar upp äggskalen. Ta fram en ugnsplåt, lägg äggskalen på den, värm ugnen till 200 grader och lägg sedan in skalen. Låt dem ligga där i 15 minuter.

Steg 4:

En halvtesked äggskalspulver innehåller 400 mg kalcium som annars kostar dyra pengar att köpa på affärer
Bildkälla TheCrunchyHouseWife

Nu när 15 minuter har gått så ska äggskalen ha blivit krispiga, ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna av. Sedan tar du fram din mixer och kör dem tills det blir pulver av allting.

Steg 5:

Detta är ett jättebra sätt att tjäna pengar och samtidigt bli friskare
Bildkälla TheCrunchyHouseWife

Nu har du producerat ett helt naturligt kalcium som du kan använda i dina måltider. Du kan tillsätta det i såser och drycker eller så kan du strö det över desserter eller soppor. Detta kommer hålla ditt skelett starkt och friskt och din kropp kommer må superbra!

The Crunchy House Wife skriver att en halv tesked innehåller ungefär 400mg kalcium. Det är väldigt mycket. Det är verkligen inte helt gratis att köpa olika vitaminer och mineraler som tillskott på affärer. Och även om det finns väldigt mycket som är bra och naturligt finns det inget som slår detta. Att göra på det här sättet sparar du för det första väldigt mycket pengar men det är också att få ut det fulla värdet av det du köpt.

Underskatta inte enkla, så kallade husmorsknep, det kan ofta komma väl till hands och det är ju faktiskt väldigt hälsosamt.

Detta är en väldigt smart och rekommenderad idé som kommer få dig att må bättre, spara pengar och bidra till ett mer hållbart samhälle. Allt på samma gång!

Dela gärna detta tips med dina vänner på Facebook så även dem kan börja med detta!