Detta blir den nya TV-avgiften – som alla över 18 år ska betala


Beslutet röstades idag fram att den nya tv-avgiften kommer innefatta alla personer över 18 år och börjar gälal från och med 1 Januari 2019. Alla ska betala oavsett om du har en TV eller inte i ditt hem.

Som det har sett ut tidigare har varje hushåll i snitt betalat ca 600 kronor per kvartal. Men efter denna reglering kommer ingen kunna undkomma avgiften.

Inga undantas görs – det spelar ingen roll om du vistas i utlandet men är skriven i Sverige, bor på demensboende eller helt saknar tv. I vissa fall kommer inte ens avlidna undan, skriver Expressen.

Redan på den första lönen i Januari kommer du kunna se ett bortfall på ca hundra kronor på ditt kontoutdrag.

Anledningen är att de anser att alla har nytta av public service oavsett vilka tv- och radiovanor man har.

Alla som tjänar över 13 600 kronor per månad kommer få betala ett maxbelopp på  1300 kronor per år. Detta motsvarar 67 procent av Sveriges befolkning.

Ett hushåll på två vuxna kan därför komma att betala 2 600 kronor i avgift per år – och ännu mer om man har vuxna barn som jobbar men som fortfarande bor hemma.

– Om du har ett hushåll på två unga vuxna så kan det bli så att alla fyra får betala avgift. Då blir det dyrt, säger Pia Blank Thörnroos på Skatteverket.

Dessa kommer dra nytta av beslutet

De som kommer dra nytta av den nya skatten är pensionärer och personer som lever ensamma.

Pensionär med pension på 10 000 kronor per månad får betala 521 kronor per år.

– De som har enmanshushåll och tidigare har betalt tv-avgiften är helt klart vinnare. Säg att du ändå nått maxavgiften på 1 300, då blir det nästan halva priset. En ensamstående pensionär med lägre inkomst som betalat tv-avgiften tidigare kan dessutom få det betydligt mycket billigare, säger Pia Blank Thörnroos på Skatteverket.

Avlidna ska också betala avgiften

I den nya lagen står det att tv-avgiften ska betalas av dödsboet till den avlidne hela året dödsfallet inträffat.

Den som dör i januari betalar alltså tv-avgiften i ytterligare tolv månader, via sina anhöriga.

”Din avgift på gamla tv-licensen avslutas automatiskt den 31 december 2018. Har du redan hunnit betala för en period efter 31 december kommer du att få tillbaka den avgift som du betalt för 2019. Detta kommer att ske med automatik varför du inte behöver kontakta Radiotjänst”, skriver Expressen.

Dela detta med dina vänner och hör deras åsikt om den nya TV-avgiften