9 lagliga saker som svenska polisen hatar att du gör

Viktor Adolphson jobbar som yttre befäl på Södermalmspolisen. Han menar att de flesta medborgarna sköter sig fint, men det finns vissa saker svenska poliser stör sig på att folk gör.


1. “Jag ska bara…”

Den ursäkten har nog alla poliser tröttnat på. När vi stoppar folk som bryter mot trafikregler, och försvarar sig med att “jag ska bara till jobbet”, eller “jag ska bara handla en sak”. Ja… Okej? Klart du ska någonstans när du färdas i en bil. Men du bryter fortfarande mot trafikregler.

2. Folk som ignorerar avspärrningsband

Det här händer tyvärr alldeles för ofta. Vi har en brottplats som är avspärrad för till exempel bevissäkring, men människor bara struntar i det totalt och glider igenom. Det kan störa utredningar, det kan distrahera räddningstjänst och det kan till och med vara farligt om brott fortfarande pågår. Snälla, respektera avspärrningsbanden.

3. “Jag betalar din lön”

Vi är väldigt trötta på att höra människor säga det. Vi är en del av samhällsordningen, och med den logiken betalar jag också min egen lön – eftersom även jag betalar skatt.

4. “Har ni inget viktigare för er?!”

Ofta när vi tar folk i exempelvis trafiken kan de inte acceptera att de gjort fel. Då blir de upprörda och undrar varför vi “inte har något viktigare” för oss. “Jo, men det gör jag inte just nu”, brukar jag svara. Folk måste förstå att vårt jobb även är att hålla ordning i trafiken. Om folk kör hur de vill kommer det innebära fler olyckor, mer behov av vård och i förlängningen ännu större kostnader för samhället.

5. Folk som vill diskutera hela tiden

Att diskutera med människor gör vi gärna. Det är en del av vårt jobb. Men folk som vill påbörja ifrågasättande diskussioner och skälla på oss medan vi fortfarande brottas med någon, det kan vara väldigt jobbigt. Folk har ingen aning om vad det handlar om. Det kan vara en rånare, våldtäktsman – vad som helst. Låt oss göra vårt jobb i det läget.

6. Folk som har synpunkter i trafiken

Poliser kan också göra fel. Men det kan vara tröttsamt med människor som ständigt blir förbannade på vårt sätt att köra bil eller hur vi parkerar. Folk förutsätter att det är av ren lathet, trots att det kan bero på att vi fort måste komma till en brottsplats eller vad som helst.

7. När vi tvingas stå till svars för allt

När det hänt något vänder sig människor ofta till första bästa polis eller någon av våra facebooksidor och avkräver svar. Problemet är att jag kanske inte har koll på en specifik händelse i Skåne. När vi sedan inte kan prata eller har någon aning om vad som hänt, då säger folk att det beror på en kåranda och att det är ett generellt problem.

8. “Jag har inte druckit”

Det kan vara tröttsamt, men också lite gulligt. Att träffa människor som knappt kan stå och bestämt hävdar att “jag har inte druckit” när vi säger att de nog ska sova i fyllecell. Rent generellt kan det vara jobbigt att samarbeta med folk som druckit stora mängder alkohol på krogen.

9. Folk som filmar/fotar på olycksplatser

Det står människor helt fritt att filma oss. Om det gör folk tryggare – kör hårt. Men att stå med kameran på olycksplatser där människor är skadade, eller när någon står på en bro och vill ta sitt liv – det hjälper inte någon. Snälla, låt poliserna göra sitt jobb och ha lite respekt för de drabbade.

SE ÄVEN: 16 bilder som visar hur polisen ser ut runt om i världen