7 saker som orsakar klåda i rumpan – nummer 4 är något som händer alla


1. Om du inte torkar dig noggrant efter toalettbesöket

Det är inte superfräscht att ha varit på toaletten och gjort nummer två och inte torkat dig tillräckligt. Då får du nämligen inte bort allting och det kommer då torka och börja klia. Bajs innehåller väldigt mycket bakterier och kan därför irritera huden väldigt mycket.

2. Du torkar dig mer än nödvändigt

Om du torkar dig för hårt kan även det irritera rumpan. Ett tips är att du använder ett mjukt och skonsamt toalettpapper som inte är för strävt och hårt.

3. Om du har underkläderna på dig länge

Detta gäller i synnerhet underkläder som är av syntetiskt material. Det luftar inte lika bra som bomull och det gör så att syret till din rumpa kvävs. Det gör huden fuktig och det kan i sin tur orsaka en besvärlig klåda.

4. Du kan ha fått svamp

Svampen trivs som allra bäst där det är fuktigt, men också på ställen där huden ofta gnids mot sig själv som den gör väldigt mycket i rumpan. Det bildas friktion och värme, och i kombination med fukt så är svamp något som ofta uppstår.

Däremot är det inte farligt att ha svamp men det kan vara väldigt besvärande och både klia och svida.

Noshörning, Gumpen, Djur, Animal World, Tjockhuding

5. Dricker för mycket kaffe

Kaffekoppen varje morgon vill man sällan vara utan, det är både otroligt gott men också uppiggande. Men som en normal kaffedrickare vet man också att det sätter fart på magen vilket gör att man får besöka toaletten inte bara en utan två gånger i vissa fall.

Kaffet ökar sammandragningarna i både tunm- och tjocktarm, likaså kan det få dig att slappna av tillräckligt mycket i ringmuskeln så att det kan läcka ut en liten mängd avföring, vilket resulterar i att rumpan blir irriterad.

6. Kan ha hemorrojder

Det är väldigt vanligt att ha hemorrojder. Hälften av alla människor har någon gång haft hemorrojder under deras liv, enligt Vårdguiden. Om du sitter och gör nummer två så kan hemorrojderna pressas ut från tarmen, hemorrojderna känns som små knutor runtom ändtarmsöppningen.

Hemorrojder kan göra ont men ett av de vanligaste symptomen är att det börjar klia fruktansvärt i rumpan.

7. Det kan vara så att du har herpes

Man kan inte bara få herpes runt munnen eller runt könsorganet. Man kan även få det runt skinkorna och ändtarmen. Men symptomen är likadana, vätskefyllda blåsor som blir till sår när de spricker. De ömmar väldigt ofta och kan klia.

Dela detta vidare om du vet någon som ofta kliar sig i rumpan!