24 timmar före en stroke varnas du av kroppen – detta är dolda varningstecken som alla bör känna till


Detta är värt att ta sig några minuter att läsa. Jag vill råda dig och andra att läsa igenom detta och gärna dela det vidare. Du kan rädda mångas liv genom att hjälpa dem göra sig medvetna om detta.

Det är ca 25 000 personer i Sverige som drabbas av stroke varje år. För att få ett begrepp om hur många det egentligen är så kan man säga att i snitt drabbas en person var 20:e minut. Alla kan drabbas av en stroke, men medelåldern för de som drabbas är 75 år. Dock är ungefär var femte person som drabbas under 65 år gammal.

Alla vet inte riktigt vad en stroke är och vad det innebär att bli drabbad av det, men det ska vi berätta för dig nedan.

Vad innebär stroke?

Ordet stroke är egentligen ett samlingsnamn för hjärnblödning och hjärtinfarkt. De symptom som uppstår vid en stroke kommer ofta väldigt plötsligt. Det gör att skador orsakas på hjärnans nervvävnad på grund av att syretillförseln minskar.

Det som orsakar syrebristen vid en stroke kan antingen vara en hjärtinfarkt, alltså en blodpropp i något av kroppens blodkärl. Det kan också vara en bristning i något kärl inne i hjärnan eller på ytan av hjärnan och det kallas som bekant för en hjärnblödning. Åderförfettning (ateroskleros) är en hjärtkärl-sjukdom som är en vanlig orsak till stroke.

Att drabbas av stroke är livshotande och den drabbade personen behöver akut vård för att inte riskera att få väldigt allvarliga hjärnskador. Det är väldigt viktigt att agera snabbt så att den drabbade får omedelbar vård om en stroke skulle inträffa.

Genom att dela vidare detta till tio personer eller fler i bästa fall, kan rädda livet på många. Se därför till att dela med dig av detta till dina vänner och bekanta som sannolikt är fler än tio personer.

Indikationer och varningstecken för stroke

Om det skulle vara så att du är på väg att drabbas av en stroke så kommer kroppen försöka varna dig. Det sägs ha upptäcks en ny indikator på detta, med andra ord ett varningstecken och det är vår tunga.

En kvinna snubblade och föll mitt under grillkvällen

Det var på kvällen efter en varm sommardag som en kvinna snubblade och föll i marken. Hon klev upp och sopade av sig gräset från kläderna och försäkrade vännerna om att allting var okej, att hon bara hade snubblat på sitt eget skosnöre.

Eftersom hon i fallet tappade tallriken fick hon en ny tallrik med mat och kunde njuta resten av kvällen trots att hon såg ut att vara lite omskakad av händelsen. Senare på kvällen när alla hade åkt hem så ringer kvinnans man till alla de som hade närvarat på grillningen. Han hade fått skjutsa henne till sjukhuset där hon senare hade avlidit.

Det visade sig att hon hade drabbats av en stroke under grillmiddagen. Om personer som närvarade hade vetat hur man kan identifiera tecken på en stroke så hade kvinnan med hög sannolikhet varit vid liv idag.

Man drabbas på olika sätt och utgången kan skilja sig. Vissa går bort, avlider, medan andra hamnar i ett hjälplöst tillstånd.

Var snäll och ta dig en minut för att läsa detta

En neurolog säger att om han skulle få chansen att behandla en person som drabbats av en stroke inom tre timmar från att den inträffat så kan han rädda personen. Han skulle kunna vända på strokens effekter helt och hållet.

Han berättar att för att kunna lyckas med det måste man tidigt identifiera att det är en stroke och inom max tre timmar ge personen vård. Dock menar han på att detta är väldigt svårt eftersom att de flesta sällan lyckas upptäcka att en stroke är på gång.

Såhär märker du om någon drabbas av en stroke:

1. Du kan be personen att le

Om personen inte lyckas le eller om läppen hänger och hela munnen har svårt att hänga med bör du genast uppsöka läkarvård.

2. Försök få personen att säga en fullständig mening

Om man har drabbats av en stroke har man svårt att säga en fullständig mening. Ett stort varningstecken är om personen talar slöddrigt – då gäller det att agera.

3. Be personen att sträcka ut sina armar rakt upp i luften

Har personen drabbats av en stroke så kommer det att ta stopp halvvägs upp. Be personen sträcka ut tungan och om personen har drabbats av en stroke kommer tungan mest troligt rulla eller vrida sig istället.

Men det som är viktigast att komma ihåg – ring ambulans omedelbart. Om personen får hjälp i tid är chanserna stora att den överlever.

Om du skulle drabbas av en stroke finns några symptom som är vanligt förekommande:

  • Förvirring
  • Problem med syn och talförmåga
  • Yrsel och svaghet
  • Kraftig huvudvärk utan kända orsaker

I detta klipp pratar doktor Mikael om stroke i Nyhetsmorgon:

Var snäll mot människorna runt dig och dela detta! Det kan rädda mångas liv, säkert fler än du tror.