15 saker som får oss att sakna barndomen


Något av det allra finaste vi alla har i bagaget är vår barndom. Det är något vi aldrig kan få tillbaka men det ligger allra närmast och väldigt varmt i minnet. Om du hade kunnat betala en summa pengar för att få återbesöka din barndom, hade du då gjort det? Vilket belopp skulle du vara villig att betala för att få spola tillbaka tiden under en dag? De flesta hade nog varit villig att betala väldigt mycket pengar, med största sannolikhet. 

Dessa bilder är något vi minns från hemmet när vi var små och beroende på när man är född kommer man känna igen vissa saker mer än andra. Vissa av dessa saker lever kvar än idag, trots allt är det som man brukar säga – det var bättre förr. 

1. Den gamla goda tiden – minns du?

Dessa används inte längre idag och många undrar kanske varför, men den största anledningen är brandrisken.

2. Detta var något man ofta roade sig med som barn

3. Potatisskalaren Jonas, lika bra än i dag!

4. Före mobilernas tid

Idag har vi ett abonnemang där vi betalar en fast summa för att ringa var vi vill och hur mycket vi vill till vem som helst. Vi kan även surfa på nätet utan att det kostar oss någonting extra, i de flesta fall.

Annat var det förr, då fick man stoppa ner mynt på mynt för att samtalet inte skulle brytas. Det hade blivit väldigt dyrt om det vore så idag med alla smartphones.

5. Har du också blåst i eller täljt en sälgpipa?

6. Barnstol från 50-talet

Det var här man satt och åt när man var liten. Man kunde även sitta och rita.

7. Förr i tiden när man var förkyld.

Detta kunde man köpa om man var förkyld, det var det absolut bästa och vanligaste botemedlet.

8. Kommer ni ihåg den här klassiska kakburken?

När man var på affären och köpte kakor för sina mynt så hamnade dem direkt i denna burk. Finns inget mer att säga än att det är en riktig klassiker som många minns.

9. Hur många har sprungit omkring i såna här?

10. Någon som minns när man kammade mattfransarna?

11. Fick du turen att använda disketter?

Disketter har åtminstone de som är född på 90-talet hunnit erfara. Man fick köpa väldigt många för att få plats med ett program eller dokument. Sedan började man köpa cd-skivor och nu är det supersmå minneskort som kan rymma flera miljoner gånger mer innehåll.

12. Corona

Den här gamla godingen som fortfarande spelas väldigt flitigt. Det här är en sån grej som verkligen var sådär bra att det kommer leva kvar i all evighet.

13. Det var en stor grej då – inte lika häftigt idag

Man kunde köpa dessa bilder och sätta ner i denna pryl, likt en diskett. När man tittade i kikaren såg man dessa bilder i 3D och det var superhäftigt. Inget man skulle lägga pengar på idag men på den tiden var det mycket nöje man fick för pengarna.

14. Hur många av er har hyrt eller sett en Moviebox någon gång?

Det var inte gratis, men det var värt varenda krona. Nu betalar vi betydligt mindre pengar till streamingtjänster och får tillgång till flera tusentals filmer och serier.

15. Minns ni när konduktörerna bar på sådana här väskor?

Nu för tiden används inte kontanter på samma sätt. Men här gick man runt och samlade in pengar, och det kunde röra sig om väldigt stora summor efter en dag.

Dela dessa fina barndomsminnen med dina vänner på Facebook!