10 saker som kommer förändras när du förlorar dina föräldrar


Det kan ibland vara lätt hänt att man glömmer bort att våra föräldrar är också vanliga människor – även dem kommer lämna oss förr eller senare. Under uppväxten tar man för givet att föräldrarna finns där, vilket dem också gör och det är precis så man ska känna som barn. Men när vi sedan blir vuxna kan det vara lätt att glömma bort hur viktigt det är att uppskatta tiden ni har kvar tillsammans, för när dagen väl kommer vill du inte känna ånger.

Självklart tycker nog ingen om att tänka på såna tråkiga saker, vilket man förstår. Men detta kan hjälpa till att vi alla blir mer medvetna och ta vara på tiden som vi har tillsammans med våra föräldrar.

1. Familjens värde blir tydligare än någonsin

Ingen kommer någonsin att älska dig mer eller lika villkorligt som dina föräldrar gör och har gjort. Det spelar ingen roll hur ofta ni har argumenterat eller varit ovänner med varandra. De födde dig, uppfostrade dig och har stöttat dig, oavsett vilka utmaningar du stått inför.

2. Saknaden gör dig till ett barn igen

Du känner dig fysiskt sjuk och känner mer än någonsin att mamma eller pappa kunde ha varit där tagit hand om och bry sig om dig. Finnas där som en tröst och få dig att somna gott om nätterna.

3. Sorgen att de inte får umgås med sina barnbarn

Familjefoton du inte kan ta, resor ni inte kan åka på tillsammans. Just denna typen av tankar kommer ta upp väldigt mycket utrymme, och det kommer alltid göra lika ont.

4. Känslan när andra gnäller på sina föräldrar

…när du hade gjort precis vad som helst för att få träffa din mamma eller pappa om så en enda sista gång.

5. Sorgen kommer alltid finnas kvar

Det kan ta dagar, kanske veckor då du gråter lika mycket som dagen de försvann. Men smärtan blir sedan lättare att leva med och du kommer kunna vara glad, men den kommer alltid finnas där inne. Sorgen.

6. Avundsjuk på andra som har kvar sina föräldrar

Du kommer att vara avundsjuk på andra vänner och bekanta som ännu har sina föräldrar kvar i sina liv. Som kan uppfylla dem med lycka och glädje. Medan dina aldrig mer kommer tillbaka.

7. De ensamma semestrarna

Semester och högtider som till exempel julen och påsken, de blir aldrig mer som de en gång varit. Oavsett om du har en partner i livet, egna barn och andra familjemedlemmar, kommer det alltid finnas en känsla i dig att någonting saknas. Någonting stort och någonting viktigt.

8. Hemligheterna som avslöjas

En del hemligheter kommer att avslöjas. Föräldrarnas hemligheter som dem undanhållit för dig genom livet. Du kommer börja inse att de faktiskt var vanliga människor, precis som du och precis som alla andra. Inga superhjältar och mer än bara dina föräldrar.

9. När något händer och det första du tänker är att ringa dem

När någonting händer i livet, något oförutsett som du inte vet hur du ska handskas med och behöver råd, är den första tanken ofta att ringa´till mamma eller pappa – även om du verkligen vet att de inte längre är där.

10. Du inser hur mycket du älskade dem

Det här är den största ironin i att förlora någon du älskar. Ofta är det först vid denna stund som du inser hur mycket du faktiskt älskar dem och bryr dig om dem – när du inte längre kan berätta eller visa det för dem.

Men trots att de inte längre finns vid din sida i fysisk närvaro, kommer de alltid att leva kvar inom dig. Någonting speciellt händer med en människa som förlorar sina föräldrar. Man lär sig verkligen att uppskatta de små stunderna i livet. Saker förändras.

Ingen vill leva ett liv med skuldkänslor där man frågar sig varför man inte gjorde något medan man hade chansen. Visa kärlek och var öppen för kärlek. Sprid kärlek och ta vara på all tid som ges, för tiden kommer ta slut så se till att du gjort allt du kunnat för att göra dig själv och dina föräldrar lyckliga innan den dagen kommer.

Dela gärna denna artikel med dina vänner på Facebook!